OSOBITOST FRANJEVAČKE MLADEŽI - FRAME

"Franjevačku mladež, čine oni mladi koji se osjećaju od Duha Svetoga pozvanima da u bratstvu ostvare iskustvo kršćanskoga života u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga ".

Riječ je o mladima od oko 14. do otprilike 30. godine (od adolescencije do započinjanja zrele dobi). U redovitim okolnostima poželjno je, ali ne i nužno, da po završetku formacije u Frami mladi nastave život i formaciju u Trećem franjevačkom redu (OFS-u).

Frama pripada franjevačkoj obitelji kao sastavni dio OFS-a, prihvaća Pravilo OFS-a kao dokument nadahnuća i produbljuje vlastito zvanje u krugu OFS-a.

Frama nije srednjoškolsko ili studentsko okupljanje i vjeronauk, nije organiziranje nekakvog "tima", nije nekakva "elita mladih ljudi" – u što se sve ona zna pretvarati, nego je Franjevačka mladež rast u bratskom okruženju. To je bratstvo mladih ljudi koji se okupljaju oko Nekoga ili nečega, i samo kao takva ima smisao. Dakle, pozvano je i proizlazi od Nekoga ili nečega. Bratstvo kao takvo nije i ne smije biti samo sebi svrha i cilj i ne može opstojati ako se okuplja oko samoga sebe. U bratstvu se ne traži sebe i ne živi za sebe, nego se tu izlazi iz sebe i slijedi nekoga ili nešto. A to što spominjem nekoga ili nešto, znademo dobro da je Krist - Evanđelje, po primjeru sv. Franje.

Bratstvo Frame jest franjevačkog usmjerenja. Mladi tu postupno imaju otkrivati sv. Franju, njegov život i vrednote za koje se zauzimao i sve to primjenjivati na vlastito životno iskustvo. A one temeljne Franjine i franjevačke vrednote prema kojima se Frama treba usmjeravati jesu:

  1. molitva - rast u Duhu Božjem;
  2. siromaštvo – hod u slobodi (u ne-navezanosti), lišavanje suvišnoga;
  3. čistoća – mentalna čistoća (nutarnja čistoća duha), rad na srcu;
  4. prihvaćanje – ne-izdvajanje nikoga, nego prihvaćanje;
  5. mir – gdje su molitva, siromaštvo, nutarnja čistoća i prihvaćanje tu je mir i pomirenje na djelu, kao temelj svakog napredka.

SUSRETI FRAME: zajednice srednjoškolaca i studenata - okupljaju se na tjedne susrete. Prema dogovorenom rasporedu animiraju zajedničke večeri te planiraju projekte i djela evangelizacije u župi

VRIJEME OKUPLJANJA: petkom navečer u 20 sati u samostanu

VODSTVO FRAME: mjesno vijeće

DUHOVNI ASISTENT: fra Antonio Mravak